Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Ποιά πανδημία;

Ποια πανδημία; Τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει βαλθεί να μας τρελάνει. Από την μία βγαίνουν οι γιατροί και οι επιδημιολόγοι και μιλούν για μια απλή γρίπη με ήπια συμπτώματα και από την άλλη ο ΠΟΥ συνεχίζει να μιλάει για την αναγκαιότητα ομαδικών εμβολιασμών. Στην σαθρή επιχειρηματολογία του ΠΟΥ έρχονται νέα στοιχεία που αποδεικνύουν:

1. Την μη αναγκαιότητα των εμβολιασμών
2. Την μη εκδήλωση της πανδημίας

Για το (2) αρκεί να δείτε τα flu trends όπως αυτά καταγράφονται από την Google για το νότιο ημισφαίριο, που ως γνωστόν ο χειμώνας τελειώνει. Στα παρακάτω γραφήματα φαίνεται καθαρά ότι όχι μόνο εκδήλωση πανδημίας δεν υπήρχε, αλλά τα ποσοστά κρουσμάτων γρίπης ήταν χαμηλότερα από τα προηγούμενα χρόνια. Και όλα αυτά χωρίς εμβόλια για τον Η1Ν1!










Επίσης, νέα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο για την κοινή γρίπη δεν είναι αποτελεσματικό για τον ιό H1N1, και μάλιστα ενδέχεται το εμβόλιο για την πανδημία να βλάψει την άμυνα του οργανισμού για την κοινή γρίπη. Ο ΠΟΥ βέβαια συνεχίζει ακάθεκτος την προπαγάνδα του, αν και στην τελευταία του δήλωση τα μάζεψε λίγο σχετικά με την επικινδυνότητα του νέου ιού και την πιθανότητα εμφάνισης πανδημίας. Για την ακρίβεια είπε ότι ο ιός Η1Ν1 είναι ένας "πολύ μακρινός συγγενής" του ιού που προκάλεσε την πανδημία της Ισπανικής γρίπης, ενώ αρχικά είχαν πει ότι πρόκειται για παρόμοιο ιό (με σαφή βέβαια πρόθεση δημιουργίας φόβου).

Αναφορές:
Τα κρούσματα γρίπης στην Αυστραλία από την υπηρεσία Google Flu Trends
Τα κρούσματα γρίπης στην Νέα Ζηλανδία από την υπηρεσία Google Flu Trends

3 σχόλια:

  1. Εντυπωσιάστηκα από την εμπεριστάτωση (αν και διαφωνώ για την κριτική σου σχετικά με τη θιομερσάλη και το adjuvant. Νομίζω ότι τα ευρωπαϊκά εμβόλια μίας χρήσης δεν περιέχουν συντηρητικά υδραργύρου). Ξανά συγχαρητήρια για την εμπεριστατωμένη προσέγγιση.
    Αν θέλεις επισκέψου το www.codehealth.blogspot.com.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πω μόνο οτι το Google Flu Trends ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΜΙΣΜΕΝΟ για να δείχνει την δραστηριότητα της γρίπης σε καιρό πανδημίας. Οι τάσεις που δείχνει δεν είναι αξιόπιστες, γιατί έχει κατασκευαστεί με ιστορικά δεδομένα των τελευταίων 8-10 ετών οπότε και δεν υπήρχε πανδημία. Χαρακτηριστικά δεν ανίχνευσε το πανδημικό κύμα του Απριλίου-Μαϊου στην Αμερική και στο Μεξικό.

    Αν θέλεις να δεις πόση ήταν η δραστηριότητα της γρίπης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να ανατρέξεις στα site των αντίστοιχων αρχών δημόσιας υγείας και να βρείς τα αντίστοιχα διαγράμματα επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης. Από αυτά θα βγάλεις συμπέρασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ησυχία δε μ' αφήνεις, αλλά σε πάω (που έλεγε και ο Αρχιεπίσκοπός μας)!
    Η πανδημία δε χρειάζεται σταθμισμένα όργανα για να γίνει αντιληπτή. Δε χρειάζεσαι ραδιογωνιόμετρο για να καταλάβεις που βρίσκεται το κτίριο της ΕΡΤ. Η πανδημία λόγω τεραστίου αριθμού θανάτων (ή όχι;) κραυγάζει. Ενισχυτές και προενισχυτές απαιτούνται για τη μέτρηση σημάτων που δια της βίας ξεχωρίζουν από το θόρυβο. Χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει, που λέει και ο σοφός(;) λαός.
    Τώρα, συγκεκριμένα έχεις δίκιο. Τα στοιχεία του υπουργείου υγείας της Αυστραλίας τα έχω δει, έχω σηκώσει και ανάρτηση. Το Google Trends έπιασε μια χαρά την τάση.
    Στο site σου γίνεται χαμός (με την καλή έννοια). Μπράβο σου. Παρέχεις κοινωνικό έργο. Αν θέλεις πες κάτι για το Vaxigrip. Είναι ανεπίτρεπτο. Χαμένα λεφτά. Δε ξέρεις πόσο έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή