Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

WHO: Μαθήματα προπαγάνδας

Συντρηπτική ήττα έχει δεχτεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού του υπουργείου υγείας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας αφού μόνο το 10% δέχτηκε τελικά να εμβολιαστεί [1]. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ το ποσοστό είναι ικανοποιητικό (!!), άσχετα βέβαια με το γεγονός ότι είχε γίνει έκκληση για καθολικό εμβολιασμό των γιατρών και νοσηλευτών προκειμένου να θωρακιστεί το σύστημα για την αντιμετώπιση της γρίπης. Στην ερώτηση δημοσιογράφου, γιατί οι γιατροί αρνούνται να εμβολιαστούν ενώ το εμβόλιο είναι ασφαλές και αναγκαίο, ο κύριος Σαρόγλου απάντησε ότι εφόσον το υπουργείο υγείας το ζήτησε κάτω από τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα έπρεπε να το κάνουν. Ας δούμε όμως τι παρέλειψε να αναφέρει ο κύριος Σαρόλγου:
  1. Τι σημαίνει νομικά ο όρος πανδημία
    Ο όρος "πανδημία" είναι πολύ πιο ισχυρός νομικά από ότι φανταζόμαστε, αφού παρέχει τα νομικά όπλα στις φαρμακευτικές εταιρίες και στα μέλη-κράτη του ΠΟΥ να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
    • Κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
      Τα κράτη μέλη μπορούν να κηρύξουν την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα που φτάνουν ακόμα και σε στρατιωτικό νόμο. Αν το σενάριο αυτό σας φαίνεται παρατραβηγμένο σκεφτείτε ότι στις ΗΠΑ αυτό έχει γίνει ήδη! Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ιατρικής ανάγκης [2], παρέχοντας έτσι στις φαρμακευτικές εταιρίες επιπλέον χρηματοδότηση και νομική ασυλία σε περίπτωση που παρουσιάσουν παρενέργειες τα εμβόλια. Επίσης τα νοσοκομεία μπορούν να παράσχουν τις υπηρεσίες στους πιο "πρόχειρα" στους ασθενείς (ακόμα και εκτός νοσοκομείου), ενώ φαρμακευτικά προϊόντα μπορούν να εγκριθούν με "συνοπτικές" διαδικασίες. Όσο αφορά τον γενικό πληθυσμό, τα σχολεία και οι εργοδότες μπορούν να απαιτήσουν από μαθητές και εργαζομένους αντίστοιχα να εμβολιαστούν. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει και με τον politically correct τρόπο, δηλαδή χαρακτηρίζεις τον εμβολιασμό ως προαιρετικό αλλά απαγορεύεις την είσοδο σε εργασιακούς χώρους, σχολεία, κλπ σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
    • Οι συστάσεις του ΠΟΥ γίνονται εντολές για τα υπουργεία υγείας των μελών κρατών
      Όταν μιλάμε για πανδημία οι συστάσεις που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λαμβάνονται περισσότερο ως εντολές, παρά ως συστάσεις, από τα μέλη-κράτη που έχει υπογράψει τις σχετικές διεθνείς συμφωνίες. Με απλά λόγια, αν η Ελλάδα έχει υπογράψει κάποια τέτοια συμφωνία, μέχρι το επίπεδο συναγερμού 5 οι οδηγίες του ΠΟΥ θεωρούνται συστάσεις και το ελληνικό υπουργείο υγείας μπορεί να τις αγνοήσει. Όταν όμως το επίπεδο συναγερμού φτάσει το 6 και έχουμε πανδημία, οι οδηγίες του ΠΟΥ λαμβάνονται ως εντολές που ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ. Αλήθεια, θα βρέθει κάποιος από το υποργείο υγείας να μας ενημερώσει σχετικά με το ποιος πραγματικά χαράσει την πολιτική της χώρας μας για τον εμβολιασμό; Είναι δυνατόν μια μικρή ομάδα "αμερόληπτων σοφών" να καθορίζει το πως και πότε θα εμβολιάζεται η ανθρωπότητα;
  2. Πότε λέγεται ότι έχουμε πανδημία
    Όταν ακούμε τον όρο πανδημία όλοι σκεφτόμαστε την ραγδαία εξάπλωση μιας αρρώστιας με βαριά συμπτώματα ή/και μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας. Βασικό λοιπόν στοιχείο μιας πανδημίας είναι η σοβαρότητα της ασθένειας και οι θάνατοι που προκύπτουν από την εξάπλωση της, για αυτό και η εποχιακή γρίπη που στερείτε αυτών των χαρακτηριστικών δεν αποκαλείτε πανδημία. Παρόλα αυτά, ο ΠΟΥ από τις 11 Ιουνίου του 2009 προχώρησε σε κήρυξη πανδημίας για τον ιό της γρίπης Α-Η1Ν1, παρόλο που τα κλινικά συμπτώματα του είναι ηπιότερα από αυτά της εποχιακής γρίπης. Πως το έκανε αυτό; Μα φυσικά αλλάζοντας τον ορισμό της πανδημίας και αφαιρόντας από αυτόν κάθε αναφορά σε "βαρύτητα της ασθένειας" και "θνησιμότητα" [4]. Άρα, βάσει του νέου ορισμού κάθε χρόνο θα έχουμε και μια νέα πανδημία γρίπης, εκτός βέβαια αν κάτω από το βάρος της παγκόσμιας κατακραυγής αλλάξουν τον ορισμό ξανά.
  3. Προπαγάνδα vs πραγματικότητα
    Η προπαγάνδα που έχει γίνει υπέρ του εμβολιασμού είναι πραγματικά πρωτόγνωρη. Αν και στο παρελθόν έχουν γίνει συστηματικές προσπάθειες για την προώθηση των εμβολίων της εποχιακής γρίπης με ανέντιμα μέσα (βλέπε το άρθρο του επιστημονικού περιοδικού British Medical Journal για την προπαγάνδα του CDC [5]), πρώτη φορά γίνεται σε τόσο μεγάλη έκταση και με τόση ένταση. Αναφέρουμε ενδεικτικά:
    • Την καθημερινή αναφορά θανάτων από την "νέα γρίπη". Δεν υπάρχει μέρα που να μην ακούσουμε για "νέο θάνατο από την γρίπη", για "ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων" κλπ. Φυσικά, αν διαβάσουμε προσεκτικά την είδηση θα διαπιστώσουμε ότι τα θύματα είχαν βεβαρυμένο ιατρικό παρελθόν και ότι πέθαναν από τις επιπλοκές τις γρίπης και όχι από τον ιό. Όσο αφορά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, λες και είναι βγαλμένη από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία!! Αλήθεια κάποια σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά σκέφτονται να κάνουν έτσι για να καταλάβουμε την έκταση της εξάπλωσης ή τον τρόπο που υπολογίζουν τα κρούσματα. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δουν τα ακριβή στατιστικά στοιχεία για τον νότιο ημισφαίριο, όπου ο χειμώνας έχει περάσει και μάλιστα χωρίς την χρήση εμβολίων. Θα διαπιστώσετε ότι η φετινή χρονιά ήταν πιο ήπια από τις προηγούμενες [6]. Όσο αφορά την μεθοδολογία της καταγραφής των κρουσμάτων, σε κάποιες περιπτώσεις αυτό γίνεται με τηλεφωνική καταγραφή των κρουσμάτων και αναγωγή στο σύνολο του πληθυσμού [7]. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ελλάδα, οπού βάσει τον καταγεγραμμένων δειγμάτων από τα εργαστήρια του Παστέρ, γίνεται μια στατιστική αναγωγή σε ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας.
    • Την απομόνωση όσων επιστημόνων μιλούν για την πραγματική διάσταση της γρίπης ή τους κινδύνους των εμβολίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση του καθηγητή κυρίου Μπεχράκη που αναγκάστηκε να στείλει δημόσια επιστολή διαμαρτυρίας για τον τρόπο που αντιμετώπισε τις σοβαρότατες επιφυλάξεις για την ασφάλεια του εμβολίου το εθνικό συμβούλιο για την πανδημία [8]. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια έχασαν την δουλεία τους ή αναγκάστηκαν σε παραίτηση επειδή μίλησαν εναντίων των εμβολιασμών [9]. Τελικά η ταινία του Jim Carrey "Yes Man" είναι βγαλμένη από την ζωή!
    • Την απόκρυψη από τον τύπο δυσμενών ειδήσεων για την ασφάλεια των εμβολίων. Κλασική περίπτωση είναι αυτή της εταιρίας Baxter που από "ανθρώπινο λάθος" έστειλε μια πολύ μεγάλη ποσότητα ενεργού υλικού για τα εμβόλια της εποχιακής γρίπης από το εργαστήριο της στην Αυστρία [3]. Η ποσότητα αυτή ήταν δυνατό να προκαλέσει πραγματική πανδημία γρίπης στην Ευρώπη, αφού περιείχε μεγάλη ποσότητα από "ζωντανό" ιό της γρίπης των πτηνών (H5N1). Το "λάθος" ανακαλύφτηκε και η πανδημία αποτράπηκε χάρη στον έλεγχο που έκανε μια Τσέχικη εταιρία (BioTest) στα δείγματα που τις είχαν σταλεί. Σημειώνουμε εδώ, ότι αν είχε εκδηλωθεί η πανδημία θα ήταν πραγματικά πολύ επικίνδυνη διότι θα συνδύαζε μία μορφή του ιού που μεταδίδεται πολύ εύκολα, με άλλη μία που είναι πολύ επικίνδυνη.
    • Την δημιουργία πανικού με φωτογραφίες πολιτών να περιμένουν στην ουρά να εμβολιαστούν [10]. Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι σαφές: εμβολιαστείτε όσο προλαβαίνετε γιατί τα εμβόλια μπορεί να μην φτάσουν για όλους [10]. Αν και αυτό έχει αρκετή δόση αλήθειας, αφού δεν είναι δυνατή η παραγωγή δισεκατομμυρίων εμβολίων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, το ποσοστό του πληθυσμού που χρειάζεται εμβολιασμό (αν υποθέσουμε ότι χρειάζεται!) δεν ξεπερνά τον συνηθισμένο μέσο όρο.
    • Το κλείσιμο των σχολείων. Αλήθεια, δεν είναι λίγο οξύμωρο από την μία να κλείνεις τα σχολεία και από την άλλη να αφήνεις ανοιχτά φροντιστήρια, πανεπιστήμια, στρατώνες, και τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΕΤΡΟ και λεωφορεία που στοιβάζονται χιλιάδες πολίτες καθημερινά);
    • Την ενσωμάτωση σε τηλεοπτικά δελτία και μέσα μαζικής ενημέρωσης διασημοτήτων και πολιτικών να κάνουν το εμβόλιο (στο εξωτερικό, στο εσωτερικό δεν το έχουμε δει ακόμα - μόνο διαφημίσεις έχουμε δει και ακούσει για την ασφάλεια και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού). Επίσης και σε παιδικές εκπομπές για τον καθησυχασμό των παιδιών σχετικά με το εμβόλιο [11].

Από ότι φαίνεται η πρώτη μάχη ανάμεσα στον απλό πολίτη και τα μεγάλα συμφέροντα έχει κερδηθεί. Σε αυτό συντέλεσε η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιατρών της χώρας και εκπροσώπων του φαρμακευτικού κόσμου της χώρας που τήρησε μια στάση βασισμένη στην προσωπική επιστημονική κρίση και όχι στις οδηγίες-εντολές των πολιτικών προϊσταμένων τους. Επίσης, φαίνεται για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το internet και οι ανεξάντλητες πηγές του. Αυτό που μένει είναι να απαντηθεί το πόσο έχει καταρρακωθεί το κύρος του ΠΟΥ και των αντιπροσώπων του στην Ελλάδα. Έχει μείνει καθόλου αξιοπιστία για να το εμπιστευτούν οι πολίτες του κόσμου σε μία πραγματική κρίση;

Αναφορές
[1] Ελάχιστοι γιατροί εμβολιάστηκαν
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=300551&ct=1&dt=21/11/2009

[2] Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον Ομπάμα
http://www.whitehouse.gov/the-press-office/declaration-a-national-emergency-with-respect-2009-h1n1-influenza-pandemic-0

[3] Η εταιρία παρασκευής εμβολίων Baxter παραδέχεται το λάθος της με τα μολυσμένα εμβόλια γρίπης
http://www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/story/CTVNews/20090227/Bird_Flu_090227/20090227?hub=Health
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aTo3LbhcA75I

[4] Ο ΠΟΥ δίνει νέο ορισμό για την πανδημία, προκειμένου να περιλαμβάνει την εξάπλωση του A-H1N1.
http://www.edition.cnn.com/2009/HEALTH/05/04/swine.flu.pandemic/index.html
http://www.nytimes.com/2009/05/23/health/policy/23who.html?_r=2&hp

Διαβάστε επίσης και τον ορισμό στην Wikipedia, κάνει αναφορά στο γεγονός ότι οι λέξεις virulence και mortality δεν αναφέρονται πλέον.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pandemic

[5] Το μάρκετινγκ τρόμου από το CDC για τα εμβόλια γρίπης με τίτλο "Are US flu death figures more PR than science?"
http://www.bmj.com/cgi/content/full/331/7529/1412

[6] Ποια επιδημία;
http://emvoliagripis.blogspot.com

[7] Τηλεφωνική γραμμή στην Αγγλία για καταγραφή και παροχή βοήθειας σε άτομα με συμπτώματα της νέας γρίπης
http://www.nhs.uk/AlertsEmergencies/Pages/Pandemicflualert.aspx

[8] Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του κυρίου Μπεχράκη για τους κινδύνους του εμβολιασμού.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11807&subid=2&pubid=6916826&tag=5614

[9] Η απόλυση γνωστής γιατρού στην Σουηδία για τις δηλώσεις της περί γρίπης
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5957251.ab

[10] Ουρές πολιτών που περιμένουν να εμβολιαστούν
http://www.youtube.com/watch?v=oh38u5-FJts
http://www.cbc.ca/canada/calgary/story/2009/10/27/calgary-alberta-rural-swine-flu-shots-vaccine.html
http://www.cbc.ca/canada/manitoba/story/2009/11/14/mb-line-ups-flu-shots-weekend-clinics-91114.html

[11] Απόσπασμα από αμερικάνικη παιδική εκπομπή που προπαγανδίζει τα εμβόλια
http://www.youtube.com/watch?v=3LdKuUCHh60

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου