Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Οι κίνδυνοι και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού για τον ιό της γρίπης Α - Η1Ν1

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί ένα σύντομο οδηγό για την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα του επερχόμενου εμβολιασμού για τον ιό της γρίπης των χοίρων, γνωστός και ως Α-Η1Ν1. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τον "απόλυτο οδηγό" και ο αναγνώστης ενθαρρύνεται να το χρησιμοποιήσει ως αφετηρία για την δική του έρευνα σχετικά με το θέμα. Παρακαλούμε στείλτε μας τα σχόλια σας (emvoliagripis@gmail.com) και τις παρατηρήσεις σας για πιθανές παραλήψεις ή ανακρίβειες που εντοπίσατε στο άρθρο.

Οι κρυφοί κίνδυνοι του εμβολιασμού
Δύο είναι τα συστατικά των εμβολίων τα οποία θα πρέπει να σας προβληματίσουν:

1) Η ουσία thimerosal, η οποία χρησιμοποιείται ως συντηρητικό στα εμβόλια, και αποτελείται κατά 49% από αιθυλικό υδράργυρο (ethyl mercury). Αν και δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες για τον αιθυλικό υδράργυρο (το οποίο από μόνο του μπορεί να θεωρηθεί ύποπτο), ο υδράργυρος και οι ενώσεις είναι εν γένει πολύ τοξικές ουσίες. Έχει βρεθεί ότι συστηματική έκθεση στον υδράργυρο, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, προκαλεί ερεθισμούς, κόπωση, απώλειας μνήμης και κατάθλιψη. Θεωρείται δε, ιδιαίτερα επιβαρυντικός για το νευρικό σύστημα του ανθρώπου.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι φωνές που συσχετίζουν την εμφάνιση άσθματος, αυτισμού, αλλεργιών και άλλων παθήσεων με την ύπαρξη του υδραργύρου στα εμβόλια, ιδιαίτερα στις πολύ μικρές ηλικίες όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο. Παρόλα αυτό, οι φαρμακοβιομηχανίες θεωρούν ότι είναι απόλυτα ασφαλές να χρησιμοποιούν αιθυλικό υδράργυρο στα εμβόλια, αφού δεν υπάρχει κάποια επίσημη έρευνα που να αποδεικνύει την παρακάτω συσχέτιση. Το εμβόλιο της γρίπης που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα θα περιέχει την thimerosal .

2) Η ουσία ASO3, η οποία ανήκει στην οικογένεια των ανοσοενισχυτικών (adjuvants) ουσιών, που προστίθενται στα εμβόλια για να τα κάνουν πιο αποτελεσματικά. Η ASO3 είναι το ανοσοενισχυτικό που θα χρησιμοποιηθεί στα εμβόλια γρίπης της εταιρίας Glaxo (GlaxoSmithKline), δηλαδή της φαρμακευτικής εταιρίας που θα προμηθεύσει με εμβόλια την Ελλάδα. Σημειώνουμε δε, ότι αυτή η ουσία δεν είχε πάρει έγκριση για χρήση στην Αμερική μέχρι τώρα από το FDA, αν και η εμφάνιση της πανδημίας (ως έκτακτη κατάσταση) πιθανότατα να δώσει το πράσινο φως για την κυκλοφορία της σε Αμερικάνικο έδαφος.
Ο σκοπός της χρήσης των ανοσοενισχυτικών είναι να προκαλούν πιο "βίαιες" αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στα ενεργά συστατικά του εμβολίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιθυμητό στην περίπτωση πανδημίας, όπου το ενεργό συστατικό δεν επαρκή για όλο το όγκο της παραγγελίας, και συνεπώς όσο λιγότερο ενεργό συστατικό χρησιμοποιηθεί ανά εμβόλιο, τόσα περισσότερα εμβόλια μπορούν να παραχθούν. Ο τρόπος λειτουργίας των ανοσοενισχυτικών είναι όμως και η αιτία που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Πιο συγκεκριμένα, το ASO3 βασίζεται στην χρήση του σκουαλένιου (squalene), μιας ουσίας που παράγεται και υπάρχει με φυσικό τρόπο στο ανθρώπινο σώμα. Καθώς λοιπόν "εισβάλει" το σκουαλένιο στον οργανισμό μέσω του εμβολίου, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να "μπερδευτεί" και να επιτεθεί οπουδήποτε υπάρχει σκουαλένιο στο σώμα, προκαλώντας έτσι αυτοάνοσες παθήσεις.

Η χρήση του σκουαλενίου έχει βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσει στα ποντίκια ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ στους ανθρώπους έχει κατηγορηθεί ότι σχετίζεται με το σύνδρομο του Πόλεμου στον Κόλπο (Gulf War Syndrome). Φυσικά και εδώ οι φαρμακευτικές εταιρίες αλλά και ο Αμερικάνικος στρατός (AFEB) αρνούνται οποιαδήποτε συσχέτιση ανάμεσα στο σύνδρομο του Κόλπου και την χρήση σκουαλενίου στα εμβόλια, μολονότι μια έρευνα που πανεπιστημίου Tulane του έδειξε ότι υπάρχει σχέση, αφού το σύνδρομο εμφανίστηκε και σε άτομα που εμβολιάστηκαν αλλά τελικά δεν πήγαν στο Ιράκ.

Τα συμπεράσματα δικά σας ...

Αν υπάρχουν κίνδυνοι, υπάρχουν τουλάχιστον οφέλη;
Αν είναι δύσκολο να αποδειχθούν οι κίνδυνοι του εμβολιασμού, το ίδιο δύσκολο είναι να αποδειχθούν και τα οφέλη. Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, δεν υπάρχουν έρευνες με καθολική αποδοχή που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και τα οφέλη των εμβολίων.

Για παράδειγμα, άγγλοι επιστήμονες δημοσίευσαν πρόσφατα έρευνα στο έγκυρο περιοδικό British Medical Journal που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση του Tamiflu σε παιδιά με ήπια συμπτώματα εποχιακής γρίπης δεν κάνει καλό. Παρόλα αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εξακολουθεί να προτείνει την χρήση του Tamiflu σε σοβαρά περιστατικά (Σημαντικά παρατήρηση: Στην έρευνα που έγινε απλώς δεν εξετάστηκε η χρήση του Tamiflu σε σοβαρά περιστατικά και στην γρίπη H1N1, όχι ότι αποδείχτηκε πως κάνει καλό).

Τώρα όσο αφορα το εμβόλιο της γρίπης Η1Ν1 για την πανδημία, θα πρέπει να ξέρετε ότι η αποτελεσματικότητά του είναι εκ των προτέρων αμφισβητήσιμη λόγω του τρόπου παρασκευής του. Πιο συγκεκριμένα, ο τρόπος που παρασκευάζονται όλα τα εμβόλια της γρίπης (περιλαμβανομένου και αυτού για τον Η1Ν1) έχει ως εξής:

Ειδικοί επιστήμονες συλλέγουν στελέχη του ιού από διάφορα μέρη του κόσμου
Βάσει αυτών των δειγμάτων προβλέπουν για την μορφή του θα έχει ο ιός της γρίπης τον επερχόμενο χειμώνα
Αν πέσουν σωστά στις προβέψεις του το εμβόλιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Αν όμως ο ιός που πλήξει τον πληθυσμό είναι διαφορετικός από αυτόν που είχαν προβλέψει, τότε προφανώς είναι άχρηστο. Αυτό το σενάριο αστοχίας, δεν είναι τόσα απίθανο. Έχει συμβεί στο παρελθόν και μπορεί να συμβεί και με την "επερχόμενη" πανδημία (κάτι που παραδέχτηκε ο Αβραμόπουλος, ως ένα "εφιαλτικό σενάριο").
Επίσης για πολλά άλλα εμβόλια αμφισβητείται η αξία τους και η συνεισφορά τους στην καταπολέμηση ασθενειών του παρελθόντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα (poliomyelitis), όπου τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση της νόσου πρώτου γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Ναι, αλλά ο γιατρός μου είπε ότι τα εμβόλια κάνουν καλό και είναι ασφαλή
Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο. Δυστυχώς οι γιατροί δεν είναι ούτε παντογνώστες, ούτε άγιοι. Αλλά ακόμα και οι καλοπροαίρετοι γιατροί δεν έχουν αρκετά δεδομένα για να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις. Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχει σήμερα κάποιο αξιόπιστο σύστημα καταγραφής των παρενεργειών από τους εμβολιασμούς σε διεθνές επίπεδο (και φυσικά σε εθνικό). Ο λόγος είναι ότι οι γιατροί δεν είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τις παρενέργειες σε κάποια επίσημη αρχή, ούτε να παρακολουθούν τους ασθενείς τους για παρενέργειες για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. Έτσι π.χ. η εμφάνιση αλλεργιών σε κάποιο μωρό είναι το πιο πιθανό να αποδοθεί σε άλλα αίτια (π.χ. περιβάλλον), χωρίς να γίνει κάποια προσπάθεια συσχέτισης με τους εμβολιασμούς (ή έστω μια τυπική καταγραφή).

Το σύστημα VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) υπάρχει στην Αμερική για να καταγράφονται οι παρενέργειες των εμβολίων. Αν επισκεφτείτε την σελίδα του επίσημου site θα δείτε ότι υπάρχει η παραδοχή για σημαντικό under-reporting.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να σας προβληματίσει είναι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν από την επίσημη πολιτεία οι πολύ σημαντικές παρενέργειες του μαζικού εμβολιασμού για την γρίπη των χοίρων στην Αμερική το 1976. Όπως και σήμερα, υπήρχε ανησυχία για την εκδήλωση πανδημίας γρίπης παρόμοιας με αυτήν του 1918 που σκόρπισε το θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τελικώς, τα θύματα από τον εμβολιασμό για μια πανδημία η οποία ποτέ δεν εκδηλώθηκε έφτασαν τα 113, ενώ εκτιμάτε ότι υπήρξαν και περίπου 3,600 περιπτώσεις που εμφάνισαν το σύνδρομο Guillain-Barré. Το σύνδρομο αυτό είναι μια νευρολογική διαταραχή, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ολική παράλυση ή τον θάνατο. Παρά την κραυγαλέα συσχέτιση ανάμεσα στα περιστατικά αυτά και τον εμβολιασμό, το επίσημο κράτος ποτέ δεν παραδέχτηκε την ευθύνη του στο βαθμό που του αναλογούσε. Αυτά για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί ...

Τι θα γίνει αν αρρωστήσω από το εμβόλιο της γρίπης;
Ας έρθουμε στο σήμερα. Καταρχήν, οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ήδη εξασφαλίσει νομική ασυλία από την Αμερικάνικη κυβέρνηση λόγω του κατεπείγοντος του εμβολιασμού. Επίσης, έχει διαρεύσει στον τύπο ότι και στην Ελλάδα όσοι θέλουν να εμβολιαστούν θα πρέπει πρώτα να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση που να αποδέχονται τους κινδύνους του εμβολιασμού, και συγκεκριμένα ότι:

ενημερώθηκα για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστώ, καθώς και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές του εμβολιασμού,
γνωρίζω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ασφαλής ιατρική πράξη, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών,
συμφωνώ να εμβολιαστώ με το εμβόλιο για τον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1)
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα γίνεται για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά της χώρας, και φυσικά εγείρει υποψίες τόσο για την ασφάλεια των εμβολίων όσο και για την απόδοση των ευθυνών. Από τον Αβραμόπουλο και την σημερινή κυβέρνηση μην περιμένετε και πολλά. Ο υπουργός υγείας θα ισχυριστεί ότι έδρασε κάτω από της οδηγίες του ΠΟΥ και τις συστάσεις της αρμόδιας "ειδικής επιστημονικής επιτροπής" που συνέταξε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οπότε σε συνδυασμό με την αυξημένη ασυλία που απολαμβάνουν οι πολιτικοί καταλαβαίνετε ποιες είναι οι πιθανότητες διακαίωσης ...

Τελικά τι να κάνω;
Καταρχήν, αν ανήκετε σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας καθώς κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Αν ανήκετε στις ομάδες του υγιούς πληθυσμού, τότε θα πρέπει να κάνετε αυτό που θα κάνατε για την αντιμετώπιση της εποχιακής γρίπης.

Αν πιστέψουμε σημαντική μερίδα του ιατρικού κόσμου, η επερχόμενη γρίπη των χοίρων είναι πιο ήπια από την εποχιακή. Άρα, ως προς τι ο πανικός; Επειδή δε, αναφέρεται η γρίπη ως στις 10 πρώτες αιτίες θανάτου στην Αμερική, ας κάνουμε μια ανάλυση των δεδομένων για το έτος 2006 για να καταλάβετε το εύρος της διαστρέβλωσης.

Με βάσει τα στατιστικά στοιχεία, το 2006 στην Αμερική πέθαναν 56,326 άτομα από την γρίπη και τις επιπλοκές της.

Απο τα 56326 άτομα, μόνο τα 849 πέθαναν από τον ιό της γρίπης, ενώ τα 55,477 πέθανα από πνευμονία.
Από τα 849 άτομα που πέθαναν από τον ιό της γρίπης, μόνο τα 133 είχαν ηλικία μικρότερη των 65 ετών.

Παρόλα αυτά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Αμερική, το γνωστό CDC, επιλέγει να αναφέρει τους θανάτους από την γρίπη μαζί με αυτούς της πνευμονίας, ανεβάζοντας έτσι την γρίπη και τις επιπλοκές ως την όγδοη αιτία θανάτου στην χώρα για εκείνη την χρονιά. Πως είναι τόσο σίγουροι ότι οι θάνατοι από πνευμονία συσχετίζονται πάντα με τον ιό της γρίπης; Το ερώτημα αυτό έθεσε και το έγκυρο Βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal το οποίο χαρακτήρισε το το τρόπο αναφοράς των θανάτων από την γρίπη ως "μάρκετιν τρόμου".

Όπως λένε και οι γερμανοί, "μην εμπιστεύεσαι στατιστικά στοιχεία τα οποία δεν έχεις παραποιήσει μόνος σου" ...

Ο σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης
Υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις και να σε μετατρέψουν από παθητικό "πολίτη του καναπέ" σε ενεργό και ενημερωμένο πολίτη.

Αν βρήκες ενδιαφέρον αυτό το άρθρο στείλε το στους φίλους σου. Αφορά της υγεία ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
Αν έχεις χρόνο ή αμφιβολίες για την εγκυρότητα του άρθρου κάνε την έρευνα μόνος σου.
Αν έχετε προσωπική εμπειρία ή ξέρετε άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα αυτισμού, αλτσχάιμερ, νευρικών διαταραχών, άσθματος, αλλεργιών παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για να καταγράψουμε το περιστατικό με όσο το δνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για το ιστορικό των εμβολιασμών (έτος, φαρμακευτική εταιρία, παρτίδα εμβολίου, κλπ)
Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις σας είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή το άρθρο αυτό φιλοδοξεί να γίνει η αρχή ενός γόνιμου προβληματισμού και όχι να αποτελέσει τον "απόλυτο οδηγό" για τα εμβόλια και την πανδημία της γρίπης.

Αναφορές:
  1. Το αυθεντικό ρεπορτάζ της εκπομπής 60 minutes για την καταστροφική εκστρατεία εμβολιασμού που έγινε στην Αμερική το 1976 για μια πανδημία της γρίπης των χοίρων που ποτέ δεν εκδηλώθηκε. Α must see!
    Παρατηρήσεις:
    1. Κυβερνητική προπαγάνδα στα καλυτερά της!
    2. Οι ομοιότητες με την σημερινή κατάσταση γύρω από την πανδημία της γρίπης H1N1 είναι εντυπωσιακές.
  2. Η αναφορά του καθηγητή Robert F. Garry στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου για την σχέση του σκουαλένιου με το Gulf War Syndrom
    Παρατηρήσεις:
    1. Το πανεπιστήμιο της Tulane ήταν το πρώτο που μελέτησε και απέδειξε την σχέση ανάμεσα στην χρήση του σκουαλένιου και των νευρολογικών παθήσεων που εμφανίστηκαν στους φαντάρους που πολέμησαν στο Ιράκ, αλλά και σε αυτούς που εμβολιάστηκαν αλλά έμειναν στην Αμερική.
    2. Το υπουργείο αμύνης της Αμερικής, φοβούμενο τις νομικές ευθύνες, αρνήθηκε πεισματικά ότι το σύνδρομο αυτό οφειλόταν στο σκουαλένιο και μάλιστα δεν δεχόταν καν ότι τα εμβόλια περιείχαν σκουαλένιο! Αυτά για όσους πιστεύουν πάντα τις επίσημες αναφορές.
    3. Τελικώς κάτω από τις συντριπτικές αποδείξεις, οι Αμερικάνικη κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί την πραγματικότητα και απαγόρευσε την χρήση του σκουαλένιου σε Αμερικάνικο έδαφος.
  3. Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον ρόλο των ανοσοενισχυτικών, του σκουαλένιου και του ASO3
    Παρατηρήσεις:
    1. Όπως θα διαβάσετε το ASO3 που περιέχει σκουαλένιο δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε εμβόλια εντός αμερικάνικου εδάφους από το FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων).
    2. Λόγω της "έκτακτης κατάστασης" που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί στα για πρώτη φορά το ASO3 σε κάποια εμβόλια για τον Η1Ν1 (ακόμα και χωρίς την έγκριση του FDA).
  4. Αναφορά στο άρθρο του Robert F. Kennedy Jr που προκάλεσε αναταραχή στο ιατρικό/φαρμακευτικό κατεστημένο για την σχέση του υδραργύρου (που υπάρχει στην Thimerosal) και στην εμφάνιση αυτισμού στα μικρά παιδιά.
  5. Ένα ακόμα άρθρο σχετικά με τους κινδύνους της thimerosal που χρησιμοποιείτε ως συντηρητικό στα εμβόλια με αρκετές αναφορές.
    Παρατηρήσεις:
    1. Το debate για την ασφάλεια της thimerosal και του υδράργυρου καλά κρατεί! Πολλά από αυτά που γράφονται είναι δύσκολο να αποδειχτούν αφού τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και η πρόσβαση στα πραγματικά δεδομένα πολύ μικρή, ακόμα και για τους δημόσιους λειτουργούς.
    2. Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι ο υδράργυρος και οι ενώσεις του είναι πολύ τοξικές και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. αυτό που είναι προς συζήτηση είναι από πια ποσότητα και πάνω γίνεται επικίνδυνη για τον άνθρωπο.
    3. Εδώ είναι η σελίδα της wikipedia για τον ethylemercury, δηλαδή την χημική μορφή του υδραργύρου που περιέχεται στην thimerosal. Δεν είναι λόγο ύποπτο ότι ενώ χρησιμοποιείτε σε εκατομμύρια εμβόλια, δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες για την τοξικότητα της; Μήπως τελικά έχουν γίνει αλλά δεν έχουν δημοσιευτεί;
  6. Άρθρο σχετικά με την απόφαση της Αμερικάνικης κυβέρνησης να παράσχει νομική ασυλία στις φαρμακευτικές εταιρίες για το εμβόλιο της γρίπης λόγω πανδημίας
  7. το σύστημα καταγραφής για τις παρενέργειες των εμβολίων στην Αμερική (VAERS)
    Παρατηρήσεις:
    1. Δώστε έμφαση στην έκφραση "passive surveillance", δηλαδή "παθητική καταγραφή". Βάσει αυτού του συστήματος ο γιατρός δεν είναι υποχρεωμένος να αναφέρει τυχών παρενέργειες, παρά μόνο με δική του πρωτοβουλία. Ως φυσικό επακόλουθο υπάρχει σημαντικό under-reporting όπως παραδέχεται και το ίδιο το VAERS.
    2. Αντίστοιχο σύστημα ισχύει και στην Ελλάδα, όπου ο κάθε γιατρός μπορεί προαιρετικά να αναφέρει τις παρενέργειες ενός εμβολίου στην φαρμακευτική εταιρία που συνεργάζεται ή στο σχετικό τμήμα του ΕΟΦ.
    3. Συνεπώς ακριβή δεδομένα για το πόσο επικίνδυνο είναι ένα εμβόλιο ΔΕΝ υπάρχουν.
  8. Άρθρο για την ομάδα Βρετανών νευρολόγων προειδοποιεί για τους κινδύνους του εμβολιασμού σχετικά με την εμφάνιση του συνδρόμου Guillain-Barré (GBS) και ζητάει την καταγραφή κάθε περιστατικού που σχετίζεται με τον εμβολιασμό.
    Παρατηρήσεις:
    1. Πολλές παρενέργειες των εμβολίων κάνουν ημέρες ή και εβδομάδες για να εμφανιστούν. Η περισσότεροι γιατροί κρατούν ένα παράθυρο λίγων ημερών (1-6) για την καταγραφή των συμπτωμάτων και συνεπώς όποια παρενέργεια εμφανιστεί μετά την πρώτη εβδομάδα θεωρείτε άσχετη με την εμβολιασμό.
    2. Επίσης θα δείτε ότι ζητούν να καταγράφονται ΟΛΕΣ οι περιπτώσεις και όχι επιλεκτικά ή μόνο τα πρώτα (κάνουν και αυτοί αναφορά στο πολύ σημαντικό under-reporting όπως και εμείς)
  9. Άρθρο εφημερίδας που περιγράφει την απροθυμία των Βρετανών γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού να εμβολιαστούν για λόγους ασφάλειας
  10. Άρθρο που περιγράφει την απροθυμία των του νοσηλευτικού προσωπικού του Χονγκ Κονγκ να εμβολιαστούν για λόγους ασφάλειας
  11. Άρθρο σχετικά με τις επιφυλάξεις των αυστραλιανών ασφαλιστικών εταιριών να καλύψουν τους γιατρούς για την ιατρική πράξη του εμβολιασμού
  12. Άρθρο σχετικά με τις διαδικασίες εξπρές για την έγκριση του φαρμάκου και η αναφορά στην δήλωση του Dr. Keiji Fukuda
  13. Άρθρο στο γερμανικό Spiegel που ουσιαστικά εστιάζει στο γεγονός ότι θα δοκιμαστεί όχι απλά ένα νέο εμβόλιο, αλλά και μια καινούργια τεχνολογία στην παρασκευή των εμβολίων
  14. Ο αριθμός των θανάτων στην Αμερική ανά αίτιο
    Παρατηρήσεις:
    1. Ο πίνακας 10 στην σελίδα 34 περιέχει τα δεδομένα για τους θανάτους από την γρίπη και την πνευμονία. Δείτε πόσοι θάνατοι είναι από την γρίπη και πόσοι από την πνευμονία, αν και οι δύο αυτές αιτίες αναφέρονται συνήθως μαζί.
  15. Το άρθρο του British Medical Journal που στηλιτεύει τον τρόπο που αναφέρονται οι θάνατοι από την γρίπη προκειμένου να πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί
  16. Η δημοσίευση των Matthew Shun-Shin, Matthew Thompson et al για την μη αποτελεσματικότητα (αλλά και επικινδυνότητα) του Tamiflu σε παιδιά με ήπια μορφής γρίπης
    Παρατηρήσεις:
    1. Η έρευνα έγινε σε παιδιά με ήπια (κανονική) γρίπη, για αυτό και τα αποτελέσματα αφορούν αυτό το κοινό. Δεν σημαίνει ότι το Tamiflu είναι αποτελεσματικό σε παιδιά με βαριάς μορφής γρίπη (απλώς δεν έχει γίνει έρευνα για αυτή την περίπτωση).
    2. Παρόλα αυτά ο ΠΟΥ εξακολουθεί να προτείνει την χρήση του Tamiflu σε βαριάς μορφής περιστατικά (κάντε κλικ για το σχετικό άρθρο)
  17. Επιστημονική μελέτη που αποδεικνύει ότι τα εμβόλια της εποχικής γρίπης είναι αναποτελεσματικά για την γρίπη H1N1
    Παρατηρήσεις:
    1. Ισχύει και το ανάποδο, δηλαδή το εμβόλιο για τον H1N1 δεν παρέχει προστασία για την εποχική γρίπη.
    2. Θεωρητικά αν ο ιός της γρίπης Η1Ν1 μεταλλαχτεί πριν γίνουν οι εμβολιασμοί, τα εμβόλια για την πανδημία είναι τελείως άχρηστα. Αυτό παραδέχτηκε και ο Αβραμόπουλος ως ένα εφιαλτικό σενάριο (δείτε στο σχετικό video - μετά το χρονικό σημείο 06:35))
    3. Η αστοχία των εμβολίων της γρίπης είναι ένα σύνηθες σενάριο, δηλαδή να προβλέψεις ότι θα κυκλοφορήσει ο ιός γρίπης Χ, και τελικά να κυκλοφορήσει ο ιός Υ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εμβολιάστηκαν για τον ιό Χ, δεν έχουν προστασία για τον ιό Υ. Για τις πιθανότητες να μεταλλαχθεί ο ιός H1N1 δεν έχουν δοθεί προβλέψεις.
  18. Η πλήρης απόφαση έγκρισης για το εμβόλιο γρίπης της εταιρίας Glaxo σε ελληνικό κείμενο.
    Παρατηρήσεις:
    1. Καταρχήν μην σας μπερδεύει η αναφορά για τον ιό της γρίπης H5N1. Είναι το ίδιο για τον ιό της γρίπης H1N1 μέσω της διαδικασίας mock-up που περιγράψαμε πιο πάνω.
    2. Όπως θα δείτε στην παράγραφο (2) για την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ το εμβόλιο περιέχει το ανοσοενισχυτικό AS03 που αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από σκουαλένη (squalene).
    3. Στην παράγραφο 4.6 αναφέρει ότι "δεν υπάρχουν δεδομένα για τη χρήση του Pandemrix ή άλλου εμβολίου που περιέχει ανοσοενισχυτικό.
    4. AS03 σε έγκυες γυναίκες". Ας είναι καλά οι Ελληνίδες και οι υπόλοιπες Ευρωπαίες γυναίκες που θα το δοκιμάσουν πρώτες σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Γενικότερα και η παράγραφος 4.5 αυτό ουσιαστικά υπονοεί όταν αναφέρει ότι "το Pandemrix δεν πρέπει να χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια". Ο λόγος είναι ότι όταν ένα φάρμακο ή εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς, θα πρέπει να αποφεύγετε η συνδυασμένη χρήση του με άλλα φάρμακα ή εμβόλια για προληπτικούς λόγους.
  19. Η διαδικασία έγκρισης των εμβολίων από την σχετική ευρωπαϊκή επιτροπή (European Medicines Agency).
  20. Άρθρο για το ποια εμβόλια θα κυκλοφορήσουν και πότε στην Ελλάδα
  21. Άρθρο σχετικά με την υπεύθυνη δήλωση που πρέπει να υπογράψουμε πριν κάνουμε τον εμβολιασμό ότι "αναλαμβάνουμε την ευθύνη"

11 σχόλια:

  1. Φίλε μου, καλησπέρα και μπράβο!
    Λες σωστά πράγματα, αλλά
    είναι "κομματάκι" δύσκολο
    να εμπιστευτούμε κάποια πράγματα,
    μιας και είναι η πρώτη σου ανάρτηση.
    Και για πρώτη ανάρτηση ομως είναι.. πολύ δυνατή!
    Εύχομαι να κάνω λάθος,
    και να σου πώ και πάλι μπ΄ραβο

    Καλή αρχή και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τα εμβόλια ειναι πιθανό να μεταδοθει και η νόσος. Γιατί πιθανόν κάποιο στέλεχος να διατηρήσει την παθογόνο ιδιότητά του.

    Πως σας διέφυγε και δεν το καταγράψατε?

    Κατά τα άλλα συνεργασία με τους γιατρούς που εμπιστευόμαστε αν εμπιστεόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως ειπώθηκε παραπάνω, που είναι η βιβλιογραφία σου? Έτσι όπως είναι θυμίζει τα email που αποστέλλονται ομαδικά σε κάποια λίστα επαφών για να "ξυπνήσουν" τον κόσμο.
    Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Εκφράσεις του τύπου: "έχει βρεθεί", "αυξάνονται οι φωνές" δεν λένε στην ουσία τίποτα και είναι φτηνά δημοσιογραφικά κόλπα για να παρουσιαστεί μία ΑΠΟΨΗ χωρίς κανενώς είδους έρευνα. Δεν ενδιαφέρει αν έχουν αυξηθεί οι φωνές, ενδιαφέρει αν έχουν παρουσιαστεί ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    Για το thimerosal τώρα η τρέχουσα θέση της επιστημονικής κοινώτητας είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν συσχετισμό ανάμεσα στο thimerosal μέσα σε εμβόλια και στον αυτισμό. Δείτε εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Thiomersal_controversy#Scientific_consensus_on_controversy
    Το καλύτερο είναι αυτό που λέει είναι η ίδια η Ε.Ε.: http://emea.europa.eu/pdfs/human/press/pus/119404en.pdf

    Για το ASO3 αυτά που λές είναι σχεδόν απευθείας μετάφραση του άρθρου του Joseph Mercola "Squalene: The Swine Flu Vaccine's Dirty little secret". Το συγκεκριμένο κατασκεύασμα βάλεται από παντού ως ανακριβές. Σας παραθέτω ένα άρθρο με βιβλιογραφία το οποίο παραθέτει αναλυτικά τους λόγους γιατί δεν στέκει:
    www.sciencebasedmedicine.org/?p=851
    Ας μην τρομοκρατούμε τον κόσμο με θεωρίες συνομωσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαν κάποιος που κόντεψα να πεθάνω από σύνδρομο Guillen-Barre που με χτύπησε μετά από εμβόλιο που μου έκαναν την ημέρα της κατάταξής μου στην αεροπορία, ένα έχω να πω:

    ΜΠΡΑΒΟ για την ενημέρωση και ΝΤΡΟΠΗ για τους ημιμαθείς ψευτοεπιστήμονες/εγκάθετους των φαρμακευτικών που προωθούν τα εμβόλια σαν αθώα θαύματα!!

    ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Neuro: Ναι όντως μπορεί να προκληθεί το σύνδρομο αυτό αλλα η πιθανότητα είναι 1/1000000 (βλ. sciencebasedmedicine.org/?p=851). Ρίσκο έχουν όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες όπως π.χ το να τρως ένα σάντουιτς. Δεν βλέπεις όμως προτάσεις τύπου: "Τα σάντουιτς σκοτώνουν!" ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λάθος Vlad, η επιδημιολογία του συνδρόμου Guillain-Barre στον γενικό πληθυσμό είναι 1/100,000 - αλλά ΑΥΞΑΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ μετά από εμβολιασμούς (http:/ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17101939). Πολύ πιο συχνά δηλαδή από το μία στο...εκατομμύριο που αναφέρεις, ε?

    Αλλά εγώ δεν χρειάζομαι επιδημιολογικές μελέτες να με πείσουν: ήμουν η δεύτερη περίπτωση από τη μονάδα μου των 300 ατόμων (ο προηγούμενος με λίγες εβδομάδες διαφορά). Και με δεδομένη τη μυστικοπάθεια των σωμάτων ασφαλείας (και τα μισόλογα των νοσηλευτών), ποτέ δεν θα μάθουμε τον συνολικό αριθμό.

    Ένα απλό search στο PubMed για "Guillain-Barre incidence vaccination" θα πέισει τον κάθε καλόπιστο.

    Σαν επιστήμονας ξέρω τι θα πει "massaging the data" και πως περνούν από τα clinical trials τα περισσότερα σκευάσματα: ότι ενοχλεί το κρύβουν ως "pre-existing condition" ή "outlier".

    Ευτυχώς όμως υπάρχουν ακόμα ανεξάρτητες μελέτες που αποδεικνύουν το αυτονόητο.

    NEURO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να γράψω το άρθρο δεν έκανα μια άπλη μετάφραση κάποιου ξένου site, αλλά έλεγξα κάθε αναφορά/πηγή ξεχωριστά. Τις σχετικές αναφορές (μαζί με κάποιες προσωπικές παρατηρήσεις) μπορείτε να τις βρείτε στο τέλος του άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για όσους από δώ και πέρα πεθάνουν από τη γρίπη, το κρίμα στο λαιμό σας. Παραπληροφορείτε τον κόσμο. Τίποτα άλλο δεν έχω να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και εγώ έλεγα, ποιός ευθύνεται για τους θανάτους; Για τους περσινούς (500-1500;), που δεν υπήρχε αυτό το κακόβουλο site, ποιός ευθυνόταν; Ρε μπας και έφταιγε ο ιός της γρίπης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή